دندان جزو سیستم سلامتی بدن است . دندان بطور مستقیم یا غیر مستقیم می تواند روی سلامتی انسان اثر بگذارد .پدیده دندان درآوردن عبارت است از ظهور متوالی دندانهای شیری و دایمی.دندانهای شیری مسئول حفظ فضاهای مناسب برای روییدن دندانهای دائمی كودك هستند. آنها راهنمای رویش دندانهای دائمی در موقعیت صحیح هستند. آنها به رشد و تكامل صورت و فكین كمك كرده، بر رشد، ارتفاع و شكل صورت اثر میگذارند. کودک بین 12-6 سالگی دندانهای شیری خود را از دست میدهد و دندانهای دایمی جای آنها را میگیرد. بطور متوسط اولین مجموعه دندانها در مدت کوتاهی بعد از دومین سالروز تولد، کامل میگردد.
بعضی ها می گویند دندانهای شیری اهمیت ندارند و اگر خراب شوند و بیفتند مهم نیست.ولی از نظر دندانپزشک اطفال پوسیدگی دندان نه تنها دردناک است بلکه میتواند سبب عفونی شدن ریشه و آسیب رساندن به دندانهای اصلی در آینده شود. مراقب دندانهای شیری کودکتان باشید. هرگز کودک را در حالی که شیشه شیر، آبمیوه یا حتی پستانک آغشته به عسل یا آبقند در دهان دارد نخوابانید. وقتی کودک شما بیدار است بزاق دهان، قندها را خنثی میکند. اما هنگام خواب، بزاق زیادی ترشح نمیشود. اگر کودکتان عادت دارد چیزی مک بزند تا بخوابد در شیشه شیر او آب بریزید.
مطالعات مقطعی انجام شده میزان پوسیدگی این دندانها را در کودکان ۱۲-۶ ساله حدود ۷/۳۱ درصد بیان کرده است. با توجه به شیوع بالای پوسیدگی در این دندانها دادن آگاهی به والدین در مورد دائمی بودن این دندانها توسط رسانهها از اهمیت برخوردار است. جهت پیشگیری از پوسیدگی این دندانها علاوه بر رعایت بهداشت مسواک زدن، نخ دندان استفاده از مادهای به نام فیشور سیلانت توصیه میشود.
ناراحتی حاصل از دندان درآوردن را میتوان بطور نسبی تسکین داد. برای این کار میتوانید لثه کودک را با انگشتان خود مالش دهید؛ این امر بسیار آرامبخش است. یک پارچه شستشوی زبر را منجمد کنید و اجازه دهید که کودک آن را بجود.به کودک یک بیسکویت مخصوص دوران دندان درآوردن و یا حلقه پلاستیکی مخصوص دندان درآوردن بدهید (میتوانید آن را سرد کنید) و در مواردی که کودک بسیار مشکل دارد به دندانپزشک اطفال خوب در تهران مراجعه نمایید .
معمولاً برای ناراحتی حاصل از دندان درآوردن، دارو لازم نیست. ممکن است استامینوفن یا یک کرم یا پماد مالیدنی برروی لثه برای تسکین ناراحتی، توصیه شود. البته اگر درجه حرارت کودک بیش از حدطبیعی شود و یا علایم عفونت مثل درد، چرک، تورم بیش از حد یا قرمزی زیاد لثه در حین دندان درآوردن ایجاد گردد به دندانپزشک مراجعه نمایید .
يکي از اصليترين عارضهها و علايم رويش دندان، بيقراري و بياشتهايي کودک و خارش لثه است که به دنبال لرزش ريشه براي بيرونزدن دندان بروز ميکند. براي تسکين اين خارش، کودکان همه چيز را به دهان ميبرند و فشار ميدهند. اين فشار آوردن خودش به رشد سريعتر دندان کمک ميکند. در صورتي که بيقراري کودک شديد باشد، براي تسکين علايم ميتوان از قطره استامينوفن استفاده کرد اما اگر بيقرارياش شديد نيست، اجازه بدهيد روند رويش دندان به صورت طبيعي طي شود. ريزش آب دهان نيز از علايم دندان درآوردن است و برخلاف عقايد رايج، فرقي نميکند کودک آب دهان را قورت دهد يا بيرون بريزد. در هر صورت آب دهان باعث مشکل نميشود و عامل اسهال يا زخم شدن دور دهان کودک نيست.
اصولي ترين، مهم ترين و رايج ترين شيوه مراقبت از دندان ها مسواك زدن، حداقل 2 بار در طول شبانه روز، يك بار صبح و يك بار پيش از خوابيدن است. هر چند كودكان از مسواك زدن سرباز مي زنند، اما والدين وظيفه دارند تا با نظارت دقيق و اتخاذ تدابيري مفيد، اين مشكل را برطرف كنند.
بیشتر بخوانید: