دندانپزشک اطفال اصول پیشگیری را از پوسیدگی را توصیه می کند

طبق نظر دندانپزشک اطفال مدارک معتبر علمی نشان می دهد که برای پیشگیری از پوسیدگی ها و معکوس یا کند کردن روند پوسیدگی، یک یا تعداد زیادی از عوامل زیر باید تغییر نموده یا به کار روند : رژیم غذایی، بهداشت دهان، فلوراید و فیشورسیلنت ها. البته به این عوامل نباید به صورت علل جدا از هم نگاه کرد بلکه تاثیرات فراوانشان باید در نظر گرفته شود. مثلا بهداشت دهان خوب بر کارایی فلوراید موثر است :

رژیم غذایی مناسب طبق نظر دندانپزشک اطفال

رژیم غذایی

ارتباط میان رژیم غذایی با پوسیدگی ها در مطالعات فراوانی نشان داده شده است. رژیم per se هیچ گاه به خودی خود پوسیدگی ایجاد نمی کند. از طرف دیگر غذاهای اسیدی باعث دمینرالیزاسیون و اروژن می شوند. برای اینکه ماده غذایی پتانسیل ایجاد پوسیدگی داشته باشد باید دارای کربوهیدرات های قابل تخمیر باشد تا باکتری های پلاک دندانی بتوانند از آن برای متابولیسم گلیکولتیک خودشان برای تولید اسید استفاده نمایند، با این که ساکارز قند قابل تخمیری است که در بیشتر مواقع در فرآیند پوسیدگی دخیل است اما باید دانست که تمام قندهای قابل تخمیر می توانند باعث تولید اسید شوند. این به این معناست که اکثر محتویات غذاها و تمام اسنک ها، شکلات ها، نوشیدنی های شیرین مواد دارای پتانسیل ایجاد پوسیدگی محسوب می شوند.

توصیه هایی برای رژیم غذایی

تفحص در رژیم غذایی والدین یک اصل لازم برای تصمیم گیری درباره ایجاد تغییرات بعدی برای پیشگیری از پوسیدگی ها می باشد. یکی از معتبرترین  روش ها برای جمع آوری اطلاعات با کیفیت در مورد اجزای رژیم غذایی روش وزن کردن و تهیه یادداشت از آن هاست. ولی این روش ها وقت گیر هستند  وبه درد استفاده عملی نمی خورند. گرفتن تاریخچه رژیم غذایی که تقریبا کیفیت مناسبی دارد منطقی تر است و به این شکل انجام می شود که بیمار یا والدین او فرم خاصی را پر می کنند که معمولا درباره تمام مواد غذایی مصرف شده در 3 تا 7 روز متوالی است. پزشک باید با توجه به جنبه های اصلی تغذیه، رژیم غذایی برای کاهش دریافت مواد پوسیدگی زا را تنظیم نماید. بنابراین این رژیم توصیه شده باید به منظور اصلاح الگوی تغذیه بیمار، حذف کربوهیدرات های قابل تخمیر، ساکارز و دفعات مصرف اسنک ها و نوشیدنی های شیرین و غذاهای چسبناک تهیه شود. مصرف مایعات دارای ساکارز با شیشه به خصوص شب ها عامل مهمی است که موجب پوسیدگی های رمپنت در کودکان کم سن می شود. در سال های اخیر یک نمونه رایج ارزیابی عادت غذایی استفاده می شود. این روش بر اساس پرسشنامه یا مصاحبه، تعداد دفعات مصرف محصولات پوسیدگی زای معروف مثل شکلات، نوشیدنی های شیرین و کیک ها را محاسبه می کند. تعداد دفعات مصرف این مواد به صورت روزانه  و هفتگی ثبت می شود و اساس تغییرات لازم در رژیم غذایی را تشکیل می دهد.

اصول کلی تنظیم رژیم غذایی برای اجتناب از پوسیدگی ها بسیار ساده است :

1.محدود نمودن دفعات مصرف وعده های غذایی یا خوراکی ها به 5 یا 6 بار در روز. معمولا این به معنای مصرف 3 وعده غذایی است و 3 میان وعده. از خوراکی های دارای ساکارز اجتناب شود. بین وعده های غذایی هیچ گونه مصرف اسنک نباید باشد.

2.مصرف شیرینی ها و شکلات به یکبار در هفته محدود شود. (شیرینی های شنبه)

3.اگر مصرف شیرینی ها و آدامس نمی تواند قطع شود محصولات حاوی قند جایگزین ساکارز مانند زایلیتول و سوربیتول استفاده شود.

4.در مورد عادات غذایی نوزادان توصیه های لازم انجام شود که شامل کاهش دریافت نوشیدنی های اسیدی مثل نوشابه های شیرین و آبمیوه ها و نوشیدنی های ورزشی می شود.

درباره مهسا رکنی

دکتر مهسا رکنی دندانپزشک کودکان , دندانپزشک اطفال , دندانپزشک کودک , دندانپزشکی کودکان بدون بیهوشی , دندانپزشکی اطفال با سدیشن

مطالب آموزشی 

دندانپزشک اطفال