دهان کودکان محیطی شامل اندام و بافت های گوناگونی می باشد که هرکدام هم وظایف مختص به خودشان را دارند. گاه ممکن است بخشی از دهان به رنگ دیگری دربیاید که در طی عفونت دهانی می تواند باشد.
ضایعات مخاط دهان و جراحی مینور دهان :
کودکان و نوجوانان، تنوع زیادی از وضعیت های پاتولوژیک را نشان می دهند، از جمله : ضایعات مخاط دهان، ضایعات استخوانی، کیست ها، تومورها و یا ضایعات شبه تومور. آگاهی داشتن از چنین تغییراتی، شرط لازم تشخیص صحیح و درمان مناسب می باشد. در این فصل شایعترین وضعیت های پاتولوژیک دهان یا تغییرات در مخاط دهان که در کودکان و نوجوانان یافت می شود، بحث خواهد شد.
به گفته دندانپزشک در دندانپزشکی بدون درد ، جراحی دهان در کودکان و نوجوانان، به جز چند مورد استثنا، مشابه جراحی بزرگسالان می باشد. با این حال بعضی اعمال جراحی اختصاصی شایع که ناشی از وضعیت اختصاصی رشد فرد می باشد، با اعمالی که در بزرگسالان انجام می شود، متفاوت است.
ضایعات مخاط دهان :
ژنژیواستوماتیت هرپتیک
ژنژیو استوماتیت هرپتیک در اثر ویروس هرپس سیمپلکس یا HSV به وجود می آید و از طریق تماس بدنی، مانند انتقال از طریق بزاق مادر منتقل می شود. عفونت دهانی به دنبال برخورد اولیه با ویروس رخ می دهد. مطالعات، آنتی بادی های HSV را در 40% تا 90% افراد در جمعیت های مختلف یافته اند، این مسئله نشان می دهد که عفونت HSV تقریبا تمام افراد را حتی اگر بسیاری از آن ها به صورت تحت حاد آلوده به این ویروس می باشد، تحت تاثیر قرار می دهد.
بروز عفونت هرپس سیمپلکس اولیه از 6 ماهگی شروع به افزایش کرده و در 2 الی 4 سالگی به حداکثر می رسد. بنابراین عفونت هرپس سیمپلکس اولیه عمدتا بیماری کودکان می باشد. دوره کمون، 3 تا 5 روز است. عفونت اولیه این ویروس، به صورت ژنژیواستوماتیت هرپتیک حاد تظاهر می کند که کل لثه قرمز، ادماتوز و ملتهب است. علائم عمومی، تب، سردرد، بی حالی و درد است.
بعد از یکی دو روز وزیکول های کوچک روی مخاط دهان ایجاد می شود. این وزیکول ها، پاره شده و زخم های دردناک به قطر 1 الی 3 میلی متر به جای می گذارند. عفونت هرپس سیمپلکس اولیه عموما خود محدود شونده است و کودک ظرف مدت 10 روز بهبود خواهد یافت. درمان عمدتا حمایتی است و شامل پاراستامول، برای درد و تب، مصرف مایعات جهت حفظ هیدراسیون و در صورت لزوم پماد بیحسی موضعی جهت تسهیل غذا خوردن می باشد.
در موارد شدید، بستری شدن در بیمارستان و یا استفاده از داروهای ضد ویروسی ضروری می باشد. نشان داده شده عفونت هرپس سیمپلکس راجعه از فعال شدن مجدد HSV، که در بین دوره های تحریک، به صورت نهفته در عصب باقی می ماند، ایجاد می گردد. فعال شدن مجدد ویروس به علت آسیب مخاطی در اثر نور خورشید، آب مرکبات، درمان های دندانپزشکی و غیره صورت می گیرد. عفونت هرپسی راجعه، در هر تحریک، در همان محل ایجاد خواهد شد مانند هرپس لبی.
مطالب مرتبط :
چه بیماری هایی سلامت دهان را تهدید می کنند؟
- برجستگی سقف دهان, پزشک اطفال, پوسیدگی دندان, توده در لثه, توده سفت در لثه, دندانپزشک, دندانپزشک اطفال, دندانپزشک اطفال خوب, دندانپزشک اطفال خوب در تهران, دندانپزشک ترمیمی اطفال با لیزر, دندانپزشک ترمیمی با لیزر, دندانپزشکی اطفال, دندانپزشکی اطفال با سدیشن, دندانپزشکی اطفال بدون بیهوشی, دندانپزشکی بدون درد, دندانپزشکی کودکان, ضایعات دهانی, ضایعات سفید و قرمز دهان, ضایعات مخاطی دهان, فیبروم دهانی, کیست دهان