فلورايد تراپی برای جلوگيري از پوسيدگي دندانها
دندانهاي شما از جمله ارزشمندترين سرمايههاي شما هستند. دندانها توسط عضلات قدرتمندي که فکها را به حرکت در ميآورند، در جويدن غذا و تبديل آن به فرمي قابل هضم، به شما کمک ميکنند. دندانها البته از بعد زيبايي هم حائز اهميتاند.
غالبا آنچه در برخورد اول با افراد متوجه ميشويم، لبخند آنهاست. دندانهاي تميز و سالم نشانهاي از سلامت عمومي فرد هستند. در گذشته لبخند زيبا فقط متعلق به جوانان بود، چون اکثر مردم قبل از ميانسالي دندانهاي خود را از دست ميدادند. اما امروزه به يمن مراقبت از دندان از همان دوران کودکي، بهبود وضع تغذيه و بهداشت ونظافت دندان براي اکثر ما اين امکان فراهم شده است تا دندانهاي خود را تا پايان عمر حفظ کنيم.
نکته ضروري حفظ يک ست از دندانهاي سالم، برنامهاي مادامالعمر در زمينه نظافت و بهداشت دندان است يعني برنامهاي که خيلي زود آغاز گشته و ساليان دراز هم به صورت مستمر اجرا شود. اين برنامه شامل مسواک کردن دندانها و غيره است. به علاوه ميتوان مواردي مثل کاهش دفعات خوردن خوراکيهاي شيرين در طول روز را در اين برنامه گنجاند. پوسيدگي دندان که منجر به فساد و کرم خوردگي دندان ميشود مشکل بيشتر کودکان و همينطور ممکن است در هرسني روي دهد. بسياري از نکات را بايد ياد گرفت و به کودک نوياي خود بايد ياد داد.براي اين منظور به بيمارستان سجاد رفتيم تا گفتوگويي را با رئيس بخش دندانپزشکي بيمارستان دکتر مسعود هرمزي داشته باشيم. وي که جراح – دندانپزشک ميباشد اولين کسي است که دندانپزشکي بيمارستاني را در قالب خدمات بيمارستاني به همراه تيمي از پزشکان و دندانپزشکان که آماده کرده ارائه داده است. اين خدمات بيمارستاني براي دريافت درمان دندانپزشکي براي کساني است که مشکلات جسمي به جز مشکلات دندانپزشکي نيز دارند براي مثال، دريچههاي قلبي مصنوعي دارند، کساني که صرع دارند و کساني که عضو پيوندي دارند قبل و بعد از پيوند و کساني که شيمي درماني و راديو تراپي شده يا مي شوند، کساني که داروهاي رقيق کننده خون مصرف ميکنند، کساني که مشکلات سکته مغزي دارند، کودکان و بچههاي عقب افتاده، بزرگسالاني که فوبيا دارند يعني سالهاي سال است که از ترس دندانپزشکي به دندانپزشکي مراجعه نکردهاند و عذاب ميکشند و در کل کساني که مشکلاتي دارند و در شرايط عادي نميشود براي آنها سرويس ارائه کرد يا نياز به خدمات دندانپزشکي تحت بيهوشي جنرال را دارند و يا کساني که نياز به تعداد زيادي ايمپلنت دارند که ميبايست در حالت عادي در چند جلسه انجام گيرد ميتواند تحت بيهوشي جنرال در يک جلسه و خيلي راحتتر انجام دهند و همينطور اين مرکز ارائه دهنده خدمات اورژانس دندانپزشکي براي خانمهاي باردار است آنچه در ادامه آمده نتيجه گفت و گويي است درباره راهکارهايي براي مراقبت از دندانهاي کودکان.
پوسيدگي دندان کودکان از چه سني شروع ميشود؟
پوسيدگي دندان کودکان در سنين مختلف به عوامل مختلف بستگي دارد. مثلاً پوسيدگي دندان در کودک 6 ماه تا دو ساله که هنوز شير ميخورد با پوسيدگي دندان در کودک 3 تا 5 ساله و بالاتر فرق ميکند. بهتر است بدانيم چه عواملي در پوسيدگي دندانهاي کودکانمان نقش دارند. اين عوامل به ترتيب سن کودک، از مصرف شير مادر يا شيشه شير شروع و تا مصرف شيريني و شکلات بيش از حدّ و عدم رعايت بهداشت دهان ادامه پيدا ميکند.
چه عواملي باعث پوسيدگي دندانها ميشود؟
يکي از علل پوسيدگي دندانها در اوايل رويش، قراردادن شيشه شير يا سينه مادر به مدت طولاني، مخصوصاً شب تا صبح و در سنين بالاتر مصرف شيريني و عدم رعايت بهداشت دهان و دندان است.
بايد به اين نکته توجه داشت که پس از شيردهي، شيشه شير يا سينه مادر را بلافاصله از دهان کودک خارج کرده و ترجيحاً بعد از شير به کودک آب داد و يا با تکهاي گاز يا پارچه نخي مرطوب دندانهاي کودک را پاک کرد. زيرا ماندن بقاياي شير در دهان، فرصت مناسبي براي فعاليت عوامل ميکروبي و مخرب دندانها خواهد بود و در مورد شکلات و شيريني سعي کنيد کودکان شکلات و شيريني و قند مصرف نکنند، شايد اين يک کار غيرممکن باشد ولي سعي کنيد تا فرزندان کوچک شما دندانهاي سالمي داشته باشند که طبعاً اين دندانهاي سالم باعث تغذيه مناسب و رشد و نمو بهتر آنها خواهد شد. اگر ميخواهيد چاي يا قهوه به فرزندتان بدهيد سعي کنيد به صورت شيرين کرده باشد تا نتوانند قند را بجوند چون بدين طريق به ميناي دندانهاي خود آسيب ميرسانند. شيريني و شکلات براي کودکان جذابيت خاصي دارد مطمئن باشيد شما نميتوانيد مانع اين جذابيت شويد ولي ميتوانيد او را تشويق به مسواک زدن کنيد، تا هم نياز کودک را پاسخ داده باشيد و هم از عوارض ناشي از مصرف شيريني کاسته باشيد.
چه زماني بايد به دندانپزشک مراجعه کرد؟
حتماً از شش ماهگي يعني درست مصادف با رويش اولين دندان شيري که در دهان ظاهر ميشود جهت راهنماييهاي بهداشتي و پيشگيرانه به دندانپزشکتان مراجعه کنيد و نيز مسواک مناسب سن کودک و نحوه مسواک زدن را حتماً از دندانپزشکتان جويا شويد.
بايد توجه داشت،پس از رويش دندانهاي شيري جهت فلورايد درماني که باعث جلوگيري از پوسيدگي دندانهاي کودک شما ميشود با دندانپزشک خود در تماس باشيد.
فلورايد تراپي را از چه سني بايد شروع کرد؟
معمولاً درمان فلورايد تراپي از دو سالگي براي کودکان بدون هيچگونه پوسيدگي هر 6 ماه يکبار و براي کودکان با يک يا چند پوسيدگي هر سه ماه يکبار انجام ميشود و اين درمان تا سن مدرسه که دهانشويه به کودکان ارائه ميشود، ادامه پيدا ميکند.
براي آشنايي کودک با مسواک چه نکاتي را بايد توجه داشت؟
با تهيه مسواک و در اختيار کودک گذاشتن آن، حتي به عنوان سرگرمي و اسباببازي، باعث عادت کردن کودکتان به اين وسيله شويد. سعي کنيد زمان مسواک زدن کودکتان را با زمان مسواک زدن خود هماهنگ کنيد تا ضمن آموزش، براي کودک ايجاد انگيزه شود.
رويش دندان از چه زماني آغاز ميشود؟
کودک شما از حدود 6 ماهگي داراي دندانهاي شيري ميشود که اين دندانها تا دو سالگي به 10 عدد در هر فک و 20 عدد کل دهان ميرسد.
آيا قطره آهن برروي دندان کودکان تاثيري دارد؟
قطره آهن که جهت رفع کم خوني ناشي از کمبود آهن توسط پزشک متخصص کودکان تجويز ميشود، براي سلامت کودکان حياتي است، و در ضمن قطره آهن به هيچ وجه سبب پوسيدگي دندانها نميشود و صرفاً تغيير رنگ ايجاد ميکند.اگر بلافاصله پس از قطره آهن آب به کودک داده و بعد از آن نيز با گاز يا يک تکه پارچه نخي تميز دندانهاي کودک را تميز کنيد اين تغيير رنگ کمتر خواهد شد.
دندان دائمي از چه سني رويش ميکند؟
اولين دندان دائمي در سن شش سالگي و بدون افتادن هيچ دندان شيري و در انتهاي دندانهاي شيري يعني پشت آخرين دندان آسياي هر فک و به سمت حلق کودک ميرويد که در سيستم شمارهگذاري دندانهاي بزرگسالي به آن دندان 6 (شش) و يا اولين آسياي بزرگ دائمي ميگوييم ميرويد و اکثر پدر و مادرها به همين دليل از اين دندان غافل شده زيرا منتظر افتادن دندان شيري و سپس رويش دندان دائمي و مواظبت از آن هستند در صورتي که براي رويش اين دندان و دندانهاي پشت سر اين دندان که دندانهاي 7 و 8 هستند و در سنين بالاتر ميرويند هيچ کدام از دندانهاي شيري نميافتند تا آنها جايگزين دندان شيري شوند، بلکه فک کودک ما رشد کرده و فضاي کافي براي رويش اين دندانها را به وجود ميآورد لذا همين غفلت باعث پوسيدگي زودرس دندانهاي دائمي ميشود که ميبايست دندانها تا سنين کهنسالي در دهان باشند. به محض رويش دندانهاي آسياي دائمي اعم از آسياهاي بزرگ و کوچک به جهت جلوگيري از پوسيدگي زودرس به دندانپزشکان مراجعه و درخواست فيشور سيلنت کنيد، مخصوصاً در مورد دندانهاي شش که قبلاً توضيح داده شد که در هر طرف فک به عنوان اولين دندان آسياي دائمي ميرويد.
فيشور سيلنت چيست و چه فايدهاي دارد؟
فيشور سيلنت يک درمان پيشگيرانه است که در مورد دندانهاي آسياي تازه رويش يافته انجام ميگيرد و باعث جلوگيري از پوسيدگي زودرس دندان تازه روئيده ميشود که البته اولين دندان آسياي دائمي تقريباً در سن 6 سالگي ميرويد.
البته بهتر است بدانيم امکان اين درمان در سالهاي گذشته وجود نداشت و به همين دليل اکثر بزرگسالان از داشتن اولين دندان آسياي بزرگ يا دندان 6 که مهمترين دندان از نظر جويدن غذا در دهان است يا محرومند و يا داراي دندان 6 با پر کردگي وسيع و يا روکش هستند.
اين دندانها به دليل جواني و نابالغي دندان(نه نابالغي کودک) داراي شيارهاي عميق و ضخامت ميناي نازک هستند و تا زماني که دندان بالغ شود و ميناي آن ضخيم گردد مدت زماني طول ميکشد که متأسفانه در اين مدت دندانهاي دائمي فرزندانمان دچار پوسيدگي ميشود ولي امروزه، علم اين مشکل را با فيشورسيلنت حلّ کرده است يعني دندانپزشکان بلافاصله پس از رويش دندانهاي دائمي آنها را بدون تراش و صرفاً با قراردادن مادهاي همرنگ دندان که در عمق شيارهاي دندان قرار ميدهند از ماندن غذا در عمق اين شيارها جلوگيري کرده و از طرفي زمان کافي براي ضخيم شدن مينا را بدون خطر پوسيدگي به دندان ميدهند و اين ماده نيز طوري ساخته شده است که تا زمان بلوغ دندان خودبخود سايش پيدا کرده و محو ميشود ولي کنترل ششماهه دندانهاي فيشورسيلنت شده الزامي است لذا ميبايست پدر و مادرهاي عزيز به مسئله حياتي فيشورسيلنت کمال توجه را داشته باشند.
آيا دندانهاي شيري را نيز بايد مواظبت کرد؟ مگر اين دندانها به زودي نميافتند؟
دندانهاي شيري عموماً از 6 ماهگي تا دو سالگي در دهان ظاهر ميشوند که البته در هنگام رويش در بيشتر کودکان ايجاد درد، بيتابي، بيخوابي، آبريزش دهان و افزايش بزاق، تب و اسهال ميکند که درمانهاي علامتي از طرف دکتر متخصص کودکان و يا دندانپزشک تجويز ميشود تا کودک اين دوره را راحتتر طي کند.
از همان زمان رويش دندان بايد مسواک زدن کودک با مسواک مناسب کودک آغاز گردد بديهي است که از همان زمان بتدريج رژيم غذايي کودک از شير به غذاهاي ساده و بعد به غذاهاي معمولي که طبعاً نياز به جويدن دارند تبديل ميشود پس از اين مرحله کودکانمان نياز به جويدن دارند و دندانهاي شيري اين نياز را تأمين کرده و رشد و نمو آنها را تأمين ميکنند و زمان افتادن دندانهاي شيري و رويش دندان دائمي از حدود 6 سالگي از دندانهاي جلويي شروع و سپس از رويش دندانهاي 6 شروع ميشود ولي جايگزيني دندان آسياي کوچک و آسياي بزرگ شيري که دندانهاي 4 و 5 دائمي و به اصطلاح آسياي کوچک اول و دوم دائمي هستند خيلي ديرتر اتفاق ميافتد يعني جايگزين آسياي کوچک شيري در 10 سالگي و آسياي بزرگ شيري 12 سالگي ميرويد و اگر فرض کنيد که کودکي در چهار سالگي دندانهاي آسياي کوچک يا بزرگ شيري را از دست بدهد از 6 تا 8 سال از جويدن مناسب محروم شده و احياناً دچار سوء تغذيه ميشود و خطر ديگر از دست دادن فضا جهت رويش دندانهاي دائمي مخصوصاً دندان 4 و 5 يا آسياي کوچک و بزرگ دائمي هستند ميشود که خود باعث توي هم رفتگي و کج و معوج شدن دندانها ميشود و در آينده نياز به ارتودنسي را صد در صد خواهد کرد و يا حتي ممکن است يکي يا هر دوي اين دندانها به دليل نبودن فضاي کافي به صورت نهفته بمانند که بعداً بايد با جراحي خارج شود. پس چنانچه دندانهاي شيري پوسيدگي پيدا کرد فوراً بايد به دندانپزشک مراجعه و آنها را ترميم کرد و چنانچه دير مراجعه شود دندانپزشک مجبور است دندان را عصب کشي کند.
آيا دندان شيري هم عصب کشي ميشود؟
بلي دندان شيري که هنوز زمان زيادي تا افتادنش باقي مانده است ميبايست به هر وسيله و يا روشي حفظ شود که يکي از اين روشها عصب کشي و ترميم است و اگر قسمت زيادي از دندان از دست رفته باشد آنها را روکش ميکنند که البته اين روکشها با روکش بزرگسالان تفاوت دارد و از جنس استنلس استيل است.اگر به دليل غفلت پدر و مادري دندانهاي آسياي شيري کودک به حدي از بين رفته باشد که دندانپزشک مجبور به کشيدن آن شود وي با توجه به سن کودک تصميم ميگيرد مثلاً کودکي که در 4 سالگي دندان آسياي بزرگ شيري را از دست داده تا زمان رويش دندان دائمي جايگزين، کودک ميبايست 8 سال بي دندان باشد و همانطوري که گفته شد اين مسئله باعث 8 سال سوء تغذيه و عدم امکان جويدن مناسب کودک ميشود و از طرف ديگر چون اولين دندان آسياي بزرگ دائمي کودک در سن 6 سالگي ميرويد و اين دندان تمايل به حرکت به سمت جلوي دهان را دارد و طبيعتاً چون دندان جلوتر آن کشيده شده است پس فضاي مناسب براي حرکت را دارد لذا اين حرکت باعث ميشود که تمامي يا مقداري از فضاي رويش دندانهاي آسياي کوچک اول و دوم دائمي توسط اين دندان اشغال شود که در اين صورت کودک در بزرگسالي دچار دندانهاي کج و معوج و يا احياناً داشتن دندان نهفته ميشود که ميبايست دنداني که ميتوانست سالها به اين فرد خدمت کند توسط جراحي خارج شده و دور انداخته شود.
اگر دندانپزشک مجبور به کشيدن دندان شيري شود چه اتفاقي ميافتد؟
در صورتي که دندانپزشک مجبور به کشيدن دندان شيري شود بلافاصله ميبايست اقدام به فضا نگهدار کند. فضانگهدار توسط وسيله حلقه مانند که دور دندان آسياي بزرگ تازه روييده قرار ميگيرد و توسط ميلهاي فلزي از مسير بيدنداني گذشته و به اولين دندان شيري موجود تکيه ميدهد. مثال ساده فضانگهدار، فضانگهدار مثل ساختمانهاي اطراف ساختمان تخريب شده که توسط تيرهاي چوبي مهار ميشود که ساختمان به سمت فضاي تخريب شده حرکت نکند عمل ميکند و در واقع مانع پيشروي دندان دائمي به اين فضاي خالي ميشود تا زماني که رويش دندان آسياهاي کوچک برسد و در آن هنگام دندانپزشک اقدام به برداشتن اين فضانگهدار ميکند لذا اين اقدام بسيار ضروري بوده و کودک را در آينده از نياز به درمانهاي ارتودنسي پيشرفته نجات ميدهد.
فلورايد در آب آشاميدني چه کمکي به دندان ميکند؟
فلورايد به محکم و قوي شدن ساختار دندان کمک ميکند و اگر از يک حدي بيشتر شود برعکس عمل ميکند و دندانها را دچار خلل و بدرنگي ميکند. فلورايد در آب يک ميزان استانداري دارد که بايد کنترل شود. بعضي از نواحي جنوبي کشور هستند که فلورايد در آب آشاميدني آنها از حد استاندارد بيشتر است و مردم آنجا بيشتر دچار مشکلاتي همچون بيماري فلوروزيس ميشوند. بايد توجه داشت که کمبود فلورايد در آب ميتواند باعث پوسيدگي دندان شود.
استفاده از چه خميردنداني براي دندان بهتر است؟
کاربرد خميردندان از نوع آن مهمتر است. از نظر نوع هم خميردندان خارجي وجود دارد هم ايراني و هرکدام مشخصات خودشان را دارند؛ ولي در کل بدون بيان اسم و برند خاص از خميردندان اين نکته مهم است که مواد ساينده در خميردندان نباشد و داراي فلورايد و اخيرا هم ترکيبات قلع در خميردندان استفاده ميشود که براي لثه مفيد است.
در انتخاب مسواک به چه نکاتي بايد توجه کنيم؟
در قديم فکر ميکردند که مسواک بزرگ بهتر تميز ميکند ولي الان نظر بر اين است که هر چقدر سر مسواک کوچکتر باشد مانور بهتري دارد و بهتر پاکيزه ميکند. کارخانجات مسواکسازي به خصوص خارجي طرحهاي بسياري را ارائه ميدهند و حق انتخاب را بيشتر ميکنند. برخلاف گذشته که مسواک زبر استفاده ميشد در حال حاضر مسواک نرم توصيه ميشود. در نتيجه مسواک با سر کوچک و نرم را توصيه ميکنيم. مسواکهاي برقي مسواکهاي خوبي هستند هم کوچکترند و هم مانور بهتري دارند.
هرچند وقت يکبار بايد مسواک را عوض کنيم؟
چند دليل وجود دارد که مسواک را بايد عوض کرد يکي اينکه وقتي سر موهاي مسواک برميگردد و ديگر حالت ايستاده و صاف ندارد بايد عوض شود و ديگر اينکه در مسواکهاي خارجي يک شاخصههاي رنگي وجود دارد و هر موقع اين رنگها پاک شدند و يا کمرنگ شدند بايد مسواک را عوض کرد. هر چقدر که ما در مسواک زدن خود دقت کنيم فقط 3 سطح دندان را مي توانيم تميز کنيم و سطوح بين دندان هاي مجاور از دسترسي مسواک به دور مي ماند و اينجاست که اهميت نخ دندان کشيدن خود را متمايز مي سازد. پس بعد از هر دفعه مسواک زدن مي بايست سطوح بين دندان ها را توسط نخ دندان که دندانپزشک نحوه اجراي آن را آموزش خواهد داد پاکيزه کرد.
از چه سني بايد چکاپ دندان شروع شود؟
از 6ماهگي اولين دندان که در ميآيد بايد توسط مادر چکاپ دندان و مراقبت از دندان شروع شود و اگر هم سوالي پيش آمد به پزشک مراجعه شود. همينطور در شرايط عادي در 2 سالگي که تعداد دندان ها در دهان کامل شد. و زماني است که اولين دوره فلورايدتراپي شروع ميشود و زماني است که کودک هيچگونه مشکلي نداشته باشد، تا سني که دندانهاي شيري و دائمي هر دو در دهان هستند. پس بين 2 سالگي تا 6 سالگي هر 6ماه يکبار دندان کودک بايد توسط دندانپزشک معاينه و فلورايدتراپي شود همينطور بايد توجه داشت که در بزرگسالي هم هر 6 ماه يکبار دندانها معاينه شوند.
از نظر ارتودنسي از چه سني کودکان بايد مورد معاينه قرار گيرند؟
کودکان از نظر اسکلتال يعني فک ها (از نظر موقعيت فک ها) در 8 سالگي و از نظر دنداني 10 سالگي بايد معاينه شوند. ولي بايد توجه داشته باشيم که چنانچه کودک ما مشکل اسکلتال داشته باشد در مورد دختراها حداکثر از يک سال بعد از اولين دوره قائدگي وقت درمان تمام خواهد شد و در مورد پسرها که دير تر به بلوغ مي رسند 2 تا 3سال به اين زمان اضافه خواهد شد. پس ما بايد دقت کنيم تا اين زمان طلايي درمان را از دست ندهيم و چنانچه اين زمان از دست برود تنها راه درمان جراحي هاي پيشرفته فک و صورت خواهد بود که در سنين 18 به بالا انجام مي شود. و طبيعتا وقتي مشکلات بيشتر شود هزينه های بيشتري را هم متحمل خواهند شد.
فلوراید درمانی یا همان فلورایدتراپی یک درمان دندانپزشکی است که در آن…
چرا بچه ها نباید نوشابه بخورند؟ جالب است بدانید علاوه بر…
عادات اشتباهی که موجب خرابی دندانها میشوند : شاید همه ما عادت…
فواید دندانپزشکی کودکان : پدودنتیکس شاخه ای از دندانپزشکی کودکان است که…
تا زمانی که بتوانید به دندانپزشک خود مراجعه کنید، برخی درمانهای خانگی…
یک لبخند زیبا چیزهای زیادی در مورد یک شخص می گوید. حتی…