نظر دندانپزشک اطفال درباره پیشرفت پوسیدگی دندان

سوالی که بعد از موضوع اهمیت پوسیدگی دندان ممکن است برای هر کدام از شما مطرح شود، اینکه چگونه پوسیدگی دندان پیشرفت می کند؟ دندانپزشک اطفال سوال شما را اینگونه پاسخ می دهد.

برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی چه باید کرد؟

یک اصل مهم در پیشگیری، درک علت ایجاد مشکل است. در اپیدمیولوژی، علت، عاملی است که بر خطر یا بیماری اثر می گذارد و جمعیت شناس ها معمولا این علل را در دسته هایی به نام ‘webs of causations قرار می دهند. این نظریه امروز به عنوان مدلی برای درک پوسیدگی های دندانی به کار می رود.

1.در سطح دندان که تقابلات پیچیده میان فاکتورهای میزبان، رژیم غذایی  و بیوفیلم رخ می دهد.

2.در ارتباطات میان اعضای خانواده

3.در شرایط زندگی کودک و خانواده اش

این مفهوم ها باعث ایجاد نظریه عوامل پوسیدگی upstream و downstream شده اند. عوامل downstream در نواحی که ضایعه پوسیدگی دیده می شود فعال هستند مثل سطح دندان ولی عوامل upstream عواملی هستند که روی شرایط زندگی خانواده اثر می گذارد. باید دانست که نقش دندانپزشک اطفال در تلاش برای کاهش عوامل ایجاد پوسیدگی دندانی در تمامی سطوح بسیار پر رنگ است. این به معنای ادراک و توجه به بهبود سلامت در شرایط کلی زندگی و سلامت اطفال است و نیز استفاده از متدهای پیشگیری برای جلوگیری از ایجاد ضایعات جدید و کشف و متوقف ساختن ضایعات اولیه.

بیماری هنگامی رخ می دهد که از ترکیب و همراهی یک سری علل جزیی (در مورد پوسیدگی، بیوفیلم شکر و عوامل نامطلوب در میزبان) یک علت کافی ایجاد شود. علل پوسیدگی را بر اساس مدل In vivo تجربی به نام پوسیدگی در انسان ها، نشان می دهد. با این که این مدل امروز مجوز اخلاقی ندارد، ولی نشان می دهد که در صورت عدم استفاده از وسیله های مکانیکی برای بهداشت دهان، دهانشویه روزانه با ساکارز موجود به وجود آمدن ضایعات پوسیدگی اولیه به خصوص در ترک ها و فیشورهای مینایی می شود. در اینسایروزهای مندبیل هیچ ضایعه این چنینی ایجاد نشد به علت جریان زیاد بزاق در این ناحیه است. بعد از مدتی رعایت نمودن بهداشت و عدم استفاده از دهانشویه با شکر و استفاده از فلوراید موضعی ضایعه متوقف می شود. نتایجی که می توان از این مطالعه تجربی برداشت نمود و مورد کودکان و نوجوانان قابل استفاده است در زیر خلاصه شده است :

1.زمان مورد نیاز برای ایجاد یک ضایعه اولیه مینایی در نبود اقدامات بهداشتی و در صورت استفاده مکرر از محصولات دارای ساکارز بسیار کوتاه است. تغذیه کودک با شیشه شیر در شب و استفاده بیش از حد از شکلات در نوجوانان حتی برای مدت کوتاهی مثال هایی از عواملی هستند که این تاثیرات را دارند.

2.گیر پلاک باکتریایی در ترک ها و فیشورها ریسک پوسیدگی ها را بالا می برد که نیاز به فیشورسیلنت تراپی را نشان می دهد.

3.وجود بزاق برای کنترل تعادل تبادل یونی نرمال در سطح دندان اهمیت دارد. این نشان می دهد که کودکانی که دارو درمانی می شوند یا تحت سایر درمان هایی هستند که موجب کاهش بزاق می شوند دریافت می کند باید مورد توجه خاص باشد.

4.دمینرالیزاسیون اولیه در مینا می تواند با بهداشت دهان خوب، کاهش دریافت شکر و استفاده منظم از فلوراید متوقف شود. رژیم غذایی سالم، رعایت بهداشت، استفاده از فلوراید موضعی بیشتر کودکان را عاری از پوسیدگی نگه می دارد.

 

مطالب مرتبط :

پوسیدگی دندان در جوامع دیگر چگونه است؟

از بین بردن پوسیدگی دندان با فیشورسلانت

درباره مهسا رکنی

دکتر مهسا رکنی دندانپزشک کودکان , دندانپزشک اطفال , دندانپزشک کودک , دندانپزشکی کودکان بدون بیهوشی , دندانپزشکی اطفال با سدیشن

مطالب آموزشی 

دندانپزشک اطفال