نکاتی برای مراقبت از دندان کودکان توسط دندانپزشک

دندانپزشک : مسلم است که دندان‌ از جمله ارزشمندترين سرمايه های انسان است . دندان‌ها هم ازنظر سلامتی دهان و هم از نظر زيبايي اهمیت دارد. حتما شما هم در برخورد اول با افراد متوجه لبخند آنها می شوید . دندان‌هاي تميز و سالم نشان دهنده  سلامت عمومي فرد هستند. 

پوسیدگی دندان کودکان :

در مورد پوسیدگی دندان ابتدا بايد توجه داشت که اين موضوع به دلیل عدم رعايت بهداشت دهان است . در عين حال پوسیدگی خود محلي عفوني است که ميزان باکتري هاي پوسيدگي ‌زا را در دهان افزايش مي دهد. پس لازم است با مشاهده ي اولين پوسيدگي، مراقبت بيشتري در مورد بهداشت دهان داشته باشيم تا دندان هاي ديگر دچار پوسيدگي نشوند.

پوسيدگي دندان کودکان در سنين مختلف به عوامل مختلف بستگي دارد. عوامل پوسیدگی دندان به ترتيب سن کودک، از مصرف شير مادر يا شيشه شير شروع و تا مصرف شيريني و شکلات بيش از حدّ و عدم رعايت بهداشت دهان ادامه دارد .بیشتر مادران در طول شب با هر بار بیدار شدن کودک به او شیر می دهند بدون توجه به این نکته که همین شیر شبانه بیشترین تاثیر را در پوسیدگی دندانها دارد. يکي از علل پوسیدگی دندان‎ها در اوايل رويش، قراردادن شيشه شير يا سينه مادر به مدت طولاني، مخصوصاً شب تا صبح و در سنين بالاتر مصرف شيريني و عدم رعايت بهداشت دهان و دندان است.در کنار این موضوع، میکروب های مولد پوسیدگی، تغذیه نامناسب به مرور زمان پوسیدگی های شدید دندانی را به دنبال دارد. همزمان با رویش دندان ها در کودکان، میکروب های پوسیدگی زا در دهان شروع به فعالیت می کنند که هرچه رعایت بهداشت دهان و دندان ضعیف تر باشد، این میکروب ها فعالیت بیشتری خواهند داشت برای پیشگیری از پوسیدگی دندان های کودک بعد از یک سالگی باید شیر دادن در شب به صورت کنترل شده و نه به دلخواه کودک باشد. بعد از هر بار شیر خوردن هم می توان مقدار کمی آب به کودک داد تا شیر لابه لای دندان های کودک نماند.البته حتما برای موارد بالا با دندانپزشک خود مشورت نمایید .یک دندانپزشک اطفال خوب در تهران تمام راهنماییهای مورد نیاز را در اختیار شما قرار خواهد داد. گاهي اوقات، ظاهر دندان پوسيدگي کوچکي دارد، اما پوسيدگي از زير به قسمت هاي داخلي تر نفوذ کرده است. در اين موارد، ممکن است مادر بر مبناي ظاهر دندان اين طور نتيجه‌گيري کند که پوسيدگي جدي نيست، اما زماني متوجه اشتباه خود شود که به عصب برسد. پس در اين موارد به هيچ‌عنوان خودتان تصميم نگيريدو دندانپزشک را در جریان بگذارید .

 

نکاتی برای مراقبت از دندان کودکان

لازم است از شش ماهگي يعني زمان رويش اولين دندان شيري که در دهان ظاهر مي‎شود جهت راهنمايي‎هاي بهداشتي و پيشگيرانه به دندانپزشک اطفال مراجعه کنيد و نيز مسواک مناسب سن کودک و نحوه مسواک زدن را حتماً از دندان پزشک بپرسید.

 

مراقبت از دندان های شیری :

بسیاری از پدرها و مادرها فکر می‌کنند که زود خراب شدن دندان‌های شیری و کشیدن آن‌ها مهم نیست چرا که دندان‌های دایمی به جای آن‌ها خواهند رویید. به این ترتیب با عدم مراقبت کافی باعث پوسیدگی زودرس و از دست رفتن آن‌ها می‌شوند که نتیجه آن رویش نابجا یا عدم رویش دندان‌های دایمی زیرین است.حال این باعث می شود تا مجبور به کشیدن دندان شیری شوند. در کودکان فرایند تصمیم گیری ممکن است ساده یا دشوار باشد. در مواردی که دندان نیاز به ترمیم مجدد دارد یا عفونت کرده است به راحتی میتوان تصمیم به کشیدن دندان گرفت و یا در مواردی که دندان به علت ضربه شکسته باشد یا لق شده باشد نیز میتوان دندان را کشید ولی در هر صورت باید عوامل دیگر در نظر گرفته شود.پس تصمیم گیری را به عهده پزشک اطفال یا دندانپزشک اطفال بگذارید تا با روش های دندانپزشکی بدون درد که در دندانپزشکی مدرن امروزه استفاده می شود مانند دندانپزشک ترمیمی با لیزر ، کار خود را انجام دهد.

تاثیر فلورايد بر دندان :

فلوراید ماده‌ای است که مانع از پوسیدگی دندانها شده و به ترمیم سریعتر پوسیدگیهای دندان کمک می‌کند.فلورايد به محکم و قوي شدن ساختار دندان کمک مي‌کند و اگر از يک حدي بيشتر شود برعکس عمل مي‌کند و دندان‌ها را دچار خلل و بدرنگي مي‌کند.

استفاده از خميردندان مناسب :

مطمئنا بهترین راه برای مدیریت پوسیدگی های پیشرفته در دندان جلوگیری از پوسیدگی در اولین مراحل پوسیدگی است. مسواک زدن روزانه دندان و مراقبت در منزل، معاینات منظم دندانپزشکی و کنترل مصرف قند فرآوری شده برای جلوگیری از پوسیدگی نیز مهم است.

بر خلاف باور بسیاری از والدین، خمیردندان های معمولی نمی توانند به خوبی از دندان های کودکان محافظت کنند. دلیل این موضوع هم کاملا مشخص است، زیرا در این خمیر دندان ها فلوراید کافی وجود ندارد.خمیردندان هایی برای کودکان تهیه کرد که بیش از میزان معمول فلوراید دارند تا به این ترتیب محافظت بهتری از دندان های آن ها صورت بگیرد.

مطالب آموزشی 

دندانپزشک اطفال