پوسیدگی دندان های کودکان

پوسیدگی دندان های کودکان

طبعا رعایت بهداشت دهان باعث سلامت دندان‌های شیری و دائمی می‌شود. دندان‌های شیری سه وظیفه مهم دارند که دو تای آن یعنی جویدن و زیبایی با دندان‌های دائمی مشترک است.

اما وظیفه سوم آنها که اهمیت بسیاری دارد ایجاد مسیری برای رویش دندان‌های دائمی است .اگر دندان‌های شیری سالم باشند و در زمان درست خود لق شده و بیفتند جدا از اینکه زیبایی و امکان تغذیه سالم را برای کودک به ارمغان می‌آورند امکان رویش صحیح دندان‌های دائمی را هم فراهم می‌آورند. اما اگر بهداشت دهان بدرستی رعایت نشود دندان‌ها زود از دست می‌روند و کودک با مشکلاتی نظیر دشواری غذاخوردن، کاهش اعتماد به نفس به خاطر مشکلات زیبایی و تکلم و رویش نامرتب و شلوغی دندان‌های دائمی روبرو می‌شود.برای داشتن دندان‌های سالم در دوران کودکی باید چند نکته توسط کودک و والدین رعایت شوند. این نکته‌ها عبارتند از مسواک زدن و نخ کشیدن منظم، تغذیه صحیح در دوران نوزادی و کودکی، بکارگیری روش‌های پیشگیری از پوسیدگی نظیر درمان با فلوراید و شیارپوش‌ها.

یکی از روش‌های مؤثر پیشگیری از پوسیدگی، فلورایدتراپی است. فلوراید ماده‌ای است که با مواد تشکیل دهنده مینای دندان ترکیب شده و این ترکیب جدید در برابر پوسیدگی مقاومت بالاتری دارد. بیشترین تأثیر فلورایدتراپی در دوران کودکی(روی دندان‌های شیری) است و نیز هنگامی که دندان‌های دائمی به تازگی روئیده باشند. هرچه سن بالاتر برود تأثیر این درمان کاهش می‌یابد. بیشترین تأثیر فلوراید تراپی بین ۳ تا ۱۵ سالگی است. در مورد فلوراید یک نکته بسیار مهم وجود دارد که به آب آشامیدنی مربوط میشود. فلوراید از جمله موادی است که در آب آشامیدنی وجود دارد و نیاز به درمان با آن به غلظت فلوراید در آب آشامیدنی ارتباط دارد. در برخی مناطق ایران مثل استان‌های جنوبی و حاشیه خلیج فارس غلظت فلوراید آب در حدی بالا است که حتی باعث رنگ گرفتن و متخلخل شدن مینای دندان‌ها می‌شود. در چنین مناطقی نباید برای کودکان فلورایدتراپی انجام شود.فلوراید تراپی بهتر است در مطب و زیر نظر دندانپزشک انجام شود.

استفاده از شیارپوش‌ها(فیشورسیلنت) روش درمانی مهم دیگری برای پیشگیری از پوسیدگی در دندانهای آسیای دائمی است که در آن شیارهای عمیق روی سطح جونده دندان‌های آسیای دائمی با موادی همرنگ دندان و شبیه کامپوزیت پوشانده می‌شوند تا عمق این شیارها کاهش پیدا کرده و تمیزکردن آنها ساده‌تر شود. اگر هم دندان پوسیدگی مختصری داشته باشد آن پوسیدگی با تراشی مختصر برداشته می شود. معمولا این درمان‌ها بلافاصله بعد از تکمیل رویش اولین دندان آسیای بزرگ تجویز می‌شود تا هرچه سریعتر عمق شیارهای مستعد پوسیدگی کاهش پیدا کند. البته این درمان می‌تواند در سنین بالاتر و حتی در بزرگسالان هم تجویز شود ولی اصلی‌ترین هدف این درمان کاهش احتمال پوسیدگی سطح جونده در کودکان است.دندان‌هایی که با روش‌های فوق تحت درمان قرار می‌گیرند مقاومت قابل توجهی نسبت پوسیدگی سطح جونده از خود نشان می‌دهند. یک نکته بسیار مهم در این دو روش درمانی رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان توسط کودک است چرا که اگر دندان به بهترین شکل ممکن توسط دندانپزشک تحت درمان پیشگیری قرار گیرد ولی کودک، بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند و تحت نظارت صحیحی از سوی والدین قرار نداشته باشد، درمان ها فایده چندانی نخواهند داشت.

پزشک اطفال

مطالب آموزشی 

دندانپزشک اطفال