به گفته دندانپزشک اطفال در دندانپزشکی بدون درد شناخت روند بیماری زایی ضایعات پریودنتال و انواع روش های درمانی در طول 30 سال گذشته تغییرات فراوانی کرده است. در حال حاضر به نظر می رسد اجزای میکروبی باعث تحریک پاسخ های ایمنی می گردد و اثر متقابل این واکنش ها عامل اصلی پیشرفت بیماری است.
دندانپزشک اطفال می گوید که پلاک باکتریایی در بافت مستعد باعث التهاب و تغییر در متابولیسم بافت همبندی و استخوان می شود که در طی دوره های فعالیت و خاموشی بیماری، تخریب بافت پشتیبان دندان را به همراه دارد. درمان های اولیه پریودنتال شامل دبریدمان غیر جراحی، تجویز مواد آنتی میکروبی موضعی، تنظیم پاسخ میزبان و کاهش تعداد باکتری های شیار لثه ای با لیزر همراه با تحریک تشکیل لخته در محل درمان است. به نظر می رسد درمانگر با توجه به نوع آموزش و تجربیات بالینی خود می تواند این درمان ها را به بیمار ارائه دهد به شرط آن که با قوانین محل کار وی تداخل نداشته باشد.
فلسفه درمان
به تازگی گزارشاتی درباره خطرات احتمالی بیماری های دهان و دندان بر وضعیت سلامت کلی بیمار منتشر شده است. به نظر می رسد ارتباطاتی بین عفونت مزمن انساج پریودنتال و مشکلاتی همچون دیابت، زایمان زودرس، سکته، و ناهنجاری های ریوی ـ قلبی وجود دارد. توصیه موکد انجمن قلب آمریکا انجام پروفیلاکسی قبل از آغاز درمان های دندانپزشکی روی بیمارانی است که در خطر تهاجم توسط باکتری های موجود در دهان قرار دارند.
شناخت عوامل خطر برای آغاز، پیشرفت، و شدت بیماری های پریودنتال نیز در حال تکمیل شدن هستند. امروزه پذیرفته شده است که بیماری پریودنتال کی حالت عفونی است و شکل فرصت طلبانه دارد، به این معنی که وجود گونه های بیماری زای باکتریایی در نوع و شکل پاسخ میزبان مهم استو با درمان پریودنتیت خطر تاثیر مخرب آن بر سلامت عمومی بیمار نیز مرتفع خواهد شد.
کاهش تعداد باکتری های درگیر در انساج پریودنشیم می تواند با کمک لیزر های بافت نرم صورت گیرد. این لیزرها شامل آرگون، دیود، Nd:YAG به خوبی در ملانین و هموگلوبین و دیگر مواد رنگی موجود در انساج پریودنتال جذب می شوند. از سوی دیگر این انرژی ها از آب رد شده و جذب اندکی در هیدروکسی آپاتیت دارند. خصوصیات لیزرهای بافت نرم این امکان را به آن ها می دهد که در داخل شیار لثه ای به شدت ملتهب که حاوی باکتریهای رنگدانه دار است به کار برده شوند. لیزرها توسط سیستم فیبر نوری باریک قابل انعطافی با قطر 300 الی 400 میکرون به داخل شیار فرستاده می شوند. لیزر از میان مایع داخل شیار عبور کرده و در انساج ملتهب و باکتری های رنگدانه دار جذب می شود.
از طرف دیگر می توان از لیزر Er، Cr، YSGG در طول موج 2790nm برای درمان بافت نرم نیز استفاده نمود. لیزرهای خانواده اربیوم به خوبی در هیدروکسی آپاتیت و آب جذب می شوند. در محیط آزمایشگاهی ، اثر باکتریوسیدی این نوع لیزر روی P.gigivalis و A.actinomycetecoitans به عنوان عوامل اصلی عفونت پریودنتال اثبات شده است. برای دستیابی به نتایج مطلوب باید نوک فیبر نوری در تماس با بافت هدف قرار داده شود.
مطالب مرتبط :
- اندودنتیکس, بیماری پریودنتال, بیماری های لثه ای, پوسیدگی دندان, ترمیم دندان, دندان های دائمی, دندان های شیری, دندانپزشک, دندانپزشک اطفال, دندانپزشک اطفال خوب, دندانپزشک ترمیمی, دندانپزشک ترمیمی با لیزر, دندانپزشکی اطفال, دندانپزشکی بدون درد, شکستگی تاج, کاربرد لیزر, کاربرد لیزر اربیوم, کاربرد لیزر در دندانپزشکی, لیزر اربیوم, لیزر دندان