بهترین سن استفاده از پستانک

چه سنی برای استفاده پستانک بهتر است؟

پستانک از جمله ابزار مورد علاقه نوزادان می باشد که از زمان گذشته تا بحال هم استفاده می شده است. اما سوالی که برای والدین پیش می آید، بکارگریر پستانک می باشد که آیا مجاز به استفاده از آن در هر سنی می باشند؟! و اینکه در صورت تداوم استفاده از آن چه عوارضی به دنبال آن برای فک و دندان کودک خواهد بود؟

ساخت پستانک یا پستونک به حدود 100 سال پیش بر می گردد و در آمریکا برای اولین بار این پستانک ها ساخته شدند و روانه بازار شدند. اما با مخالفت هایی روبرو شد، چون به سلامت دهان و دندان کودک صدمه وارد می کرد. کم کم با رفع این مشکلات، این محصول جای خود را در دل مادران و پزشکان باز کرد. به عبارتی وسیله ای ثانویه برای آرام کردن نوزاد می باشد. فقط در اکثر مقالات گفته شده که در یک ماه اول تولد، باید از دادن پستانک به نوزاد خودداری کرد. زیرا کودک باید به شیر خوردن از سینه مادر عادت کند.

با کاربرد طولانی مدتی که پستانک برای کودک دارد، اما با تغییر در موقعیت فک پایین و باز نگه داشتن مداوم دهان می تواند الگوی رویشی دندان ها را دگرگون کند. این امر با ممانعت از رویش دندانهای جلویی باعث ایجاد فضا بین دندان های بالا و پایین (Anterior Open Bite) و نیز تنگی قوس دندانی فک بالا می ‌شود.

بهترین سن استفاده از پستانک

معمولا تا 3 سالگی چون هنوز دندان های شیری به طور کامل رشد نکرده اند، پس از آن و طی دوره دندانی شیری ـ 3 تا شش سالگی ـ در کودکی که به طور ممتد از پستانک استفاده می شود، به خاطر همین در اکثر موارد منجر به مشکلات فوق می شود. معولا عامل ایجاد کننده (اتیولوژیک) آن، همان عادت مکیدن مداوم پستانک می باشد یا در برخی موارد هم بخاطر مکیدن انگشت می باشد.

خوشبختانه اکثر متخصصین بر این باورند که با قطع عادات فوق قبل از آغاز دوره دندانی مختلط یعنی حدود ۶ سالگی، دندان ‌های دائمی جلویی رویش خواهند کرد و فضای مورد نظر خودبخود بسته خواهد شد.

شرط اساسی در این روند، قطع عادت نامطلوب مکیدن پستانک یا انگشت کودک است. برای این منظور راهکارهای متفاوتی پیشنهاد شده است که مهم‌ ترین آن ‌ها مشاوره روانپزشکی و نیز تعبیه دستگا‌ه‌ های ممانعت کننده از مکیدن انگشت بنا به تشخیص متخصص ارتودنسی است.

دوره مختلط دندانی، منظور زمانی است که در دهان کودک دندان‌ های شیری و دائمی همزمان حضور دارند و معمولا از شش سالگی با رویش اولین دندان دائمی آغاز و در ۱۲ سالگی با افتادن آخرین دندان شیری پایان می ‌یابد.

درباره مهسا رکنی

دکتر مهسا رکنی دندانپزشک کودکان , دندانپزشک اطفال , دندانپزشک کودک , دندانپزشکی کودکان بدون بیهوشی , دندانپزشکی اطفال با سدیشن

مطالب آموزشی 

دندانپزشک اطفال