آفت دهان از جمله رایج ترین زخم های دهانی کودکان می باشد.
شایع ترین بیماری دهان در کودکان : آفت دهان
در زمان انجام درمان های دندانپزشکی، ممکن است کودکان پس از تزریق یک یا چند ساعت دچار بی حسی شوند و سطح داخلی گونه، لب و زبان خود را گاز بگیرند. همچین ممکن است در ناحیه ای که درمان صورت گرفته، بعد از 24 ساعت زخم ایجاد شود که این امر باعث نگرانی والدین خواهد شد.
معمولا والدین فکر می کنند که علت این زخم ها استفاده از وسایل غیر بهداشتی می باشد. در حالی که چنین اتفاقاتی کاملا برحسب اتفاق می باشد و هیچ ارتباطی با وسایل بهداشتی و تجهیزات دندانپزشکی تمیز ندارد. معمولا توصیه دندانپزشکان کودک برای تمیز نگه داشتن دندان ها، و ناحیه مورد درمان، شستشوی مداوم با دهانشویه، آب نمک و سرم می باشد.
تشخیص بیماری های دهان در کودکان :
بیماری هایی که ممکن است بخشی از بیماری های عمومی یا تخصصی می باشد، سوراخ های عمیقی است که در ناحیه دهان ایجاد می شود. دندانپزشکان می توانند با تخصص خود این بیماری های ناهنجار را تشخیص داده و به درمان بپردازند.
آفت دهانی چیست؟
زخم های آفتی از رایج ترین زخم های دهان در همه سنین خصوصا کودکان هستند که بسیار دردناکند. عوامل روانی و رژیم های خاص غذایی در بوجود آمدن آنها بی تأثیر نیستند. البته جای امیدواریست که با راه های درمانی نوین و اقدامات حمایتی می توان درد آنها را تسکین داد و درمان کرد و از ابتلای مجدد به آنها جلوگیری نمود.
این زخم ها اغلب بر روی مخاط دهان، گونه، پشت لب، زیر زبان و کف دهان به وجود می آیند. کودکانی که حساسیت زیاد دارند، ممکن است چندین بار به چنین عارضه ای دچار شوند. اکثر زخم های آفتی دردناک هستند که ممکن است با خوردن غذا یا نوشیدن مایعات محرک و ترشی جات شدت درد بیشتر شود بطوری که صحبت کردن کودک با مشکل مواجه شود. البته ممکن است کودکان به برخی داروهای بی حسی دندانپزشکی هم حساسیت داشته باشند که در نتیجه آن دچار آفت دهانی شوند. در کودکانی که حساسیت و آلرژی بیشتر باشد، ممکن است زخم ها عمیق تر باشد. در این صورت باید نزد دندانپزشک مراجعه کرده و به او اطلاع داد.
علائم آفت دهانی چیست؟
زخم های آفتی مینور :
زخم های آفتی مینور تقریبا بیش از 80 درصد موارد ابتلا را در بر می گیرد. این زخم ها فقط بر روی قسمت های متحرک و غیر کراتینه بافت دهان ظاهر می شوند. این زخم ها کوچک هستند و اندازه تقریبی آنها کمتر از یک سانتیمتر بر قطر دایره بوده و به شدت دردناک می باشند. این زخم ها معمولا بدون باقی ماندن اثر خاص ظرف مدت 7 تا 10 روز درمان می شوند.
زخم های آفتی ماژور :
این زخم ها کمتر از 10 درصد زخم های آفتی را به خود اختصاص می دهند. معمولا بزرگتر و عمیق تر از زخم های ماینور نیز می باشند. برای درمان آن ها هم نیاز به هفته ها یا ماه ها زمان می باشد. معمولا هم بعد از بهبودی نشانه هایی از بیماری نیز دیده می شود.
زخم های آفتی تبخال مانند :
زخم های آفتی تبخال مانند معمولا به صورت تاول های متعدد، کوچک و خوشه ای هستند. در ضمن روی بافت کراتینه یا غیر متحرک ظاهر می شود. این زخم ها شبیه به تبخال دهان و لب کودک می باشند. اغلب هم در قسمت پسین دهان قابل مشاهده می باشند و ظرف مدت یک ماه درمان می شوند.